Бразди в душата,  Бразди в земята,  Бразди от спомени

Едни от най-ценните билки в България и за какво помагат

Според народното предание след като човекът бил сътворен от кал и оставен да съхне, дяволът надупчил тялото му на 77 места, а Бог запушил дупките с различни треви. Въпреки това винаги се намирала болест или пролука, през която душата да напусне тялото.

Затова според вярванията имало половин неназована билка, която се откривала по специален начин. Събирачът затварял очи и с ръце зад гърба си откъсвал произволно растение, което след това с нож разрязвал на две половини. Едната половинка се считала за дадена от добрата случайност и се ползвала като добавка към някоя от останалите 77 билки.

facebook/село Бързия

Всяка година на Еньовден се берат 77 билки за 77 болести. И всяко година в с. Бързия се събират, за да отбележат празника, да наберат билки, да сплетат венец и всички желаещи да минат през него за здраве.

Традициите се пазят, предават се от баби на дъщери, на внучки. И докато има баби, дъщери и внучки, в Бързия на Еньовден ще се берат 77 билки и ще се търси безценната половинка.

facebook/село Бързия

Природата на България е благословена с разнообразие от билки, които отдавна бабите и дядовците ни използват в ежедневието си заради безценните им лечебни свойства. Повечето от тях са познати на всички нас и именно сега, през летните месеци, е времето, когато може да се разходим из планините в балкана и си наберем китка здраве за зимата.

facebook/село Бързия

Ето кои са едни от най-популярните билки у нас и за какво помагат.

1. Лавандула (Lavandula angustifolia)

    Ползи: Лавандулата е известна със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Тя се използва за облекчаване на стреса, тревожността и безсънието. Маслото от лавандула също има антисептични и противовъзпалителни свойства.

    Употреба: Чай, етерично масло, козметични продукти.

2. Лайка (Matricaria chamomilla)

    Ползи: Лайката има успокояващо действие и се използва за лечение на стомашно-чревни разстройства, възпаления и безсъние. Тя също има антисептични и противовъзпалителни свойства.

    Употреба: Чай, компреси, козметика.

3. Мента (Mentha)

    Ползи: Ментата помага при стомашно-чревни проблеми, като газове и подуване. Тя също има освежаващо и охлаждащо действие, което я прави полезна при главоболие и настинки.

    Употреба: Чай, етерично масло, козметика.

4. Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

    Ползи: Жълтият кантарион е известен със своите антидепресантни свойства и се използва за лечение на лека до умерена депресия и тревожност. Той също така има противовъзпалителни и антисептични свойства.

    Употреба: Чай, масло, екстракти.

5. Мащерка (Thymus vulgaris)

    Ползи: Мащерката има силни антисептични, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Тя се използва при респираторни инфекции, кашлица и проблеми с храносмилането.

    Употреба: Чай, етерично масло, кулинария.

6. Глог (Crataegus monogyna)

    Ползи: Глогът е известен със своите благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система. Той помага при високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и аритмии.

    Употреба: Чай, тинктура, капсули.

7. Коприва (Urtica dioica)

    Ползи: Копривата е богата на витамини и минерали, и има противовъзпалителни и диуретични свойства. Тя се използва за пречистване на кръвта, лечение на артрит и кожни проблеми.

    Употреба: Чай, супи, салати.

8. Маточина (Melissa officinalis)

    Ползи: Маточината има успокояващо и антивирусно действие. Тя се използва за лечение на тревожност, безсъние, херпеси и храносмилателни проблеми.

    Употреба: Чай, етерично масло, козметика.

9. Бъз (Sambucus nigra)

    Ползи: Цветовете и плодовете на бъза имат антивирусни и имуностимулиращи свойства. Те се използват за лечение на настинки, грип и инфекции на дихателните пътища.

    Употреба: Чай, сироп, тинктура.

10. Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)

    Ползи: Червената боровинка е богата на антиоксиданти и витамин С. Тя помага при инфекции на пикочните пътища и подобрява имунната система.

    Употреба: Чай, сок, капсули.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *