Бразди от вкусове

Див чесън, левурда, черемуш – синоними на здраве

В началото на пролетта е сезонът на една от най-вкусните, любими и полезни зелени билки. Наричам дивия чесън именно билка, защото е от онези безценни дарове на природата, които може да те запасят със здраве и да те обогатят с вкусова палитра за дълго време.

За съжаление, растението не е многогодишно, трудно се намира, защото обикновено расте край реките в трудно достъпни горски райони. И става за ядене само, докато не е цъфнало и прерасло. Тоест – имаме един кратък времеви прозорец през годината, когато може да му се насладим.

Фотография: brazdi.bg

В различните краища на България наричат това растение по различен начин – див чесън, левурда, черемуш, див лук, мечи лук, зилиниче…

В моя Северозападен край го знаем като черемуш. И подобно на гъбарите, хората си знаят находищата в гората и рядко ги разкриват на останалите, защото не е толкова разпространен. А находище от див чесън си е истинско богатство през пролетта.

И в моето семейство си имаме едно трудно достъпно място, което почти всяка година ни дарява с най-любимата ми зелена салата от черемуш. Особено пък в комбинация с гергьовденското агне и пресния лук от градината на мама… Винаги ще свързвам пролетта с левурдата.

Дори да не беше толкова полезно, пак не бих пропуснала да сложа на трапезата това така вкусно чесново растение.

Използва се в народната медицина отдавна заради антимикробната и антиоксидантната си дейност. Неслучайно го наричат мечи лук – смята се,  че мечките се захранват с него след зимния си сън, пречиствайки по този начин стомаха си и подготвяйки го за новия хранителен сезон.

Често се използва за лечение на сърдечно-съдови, респираторни и храносмилателни проблеми, както и за почистване и стерилизиране на рани.

Различни минерали се намират в много по-големи количества в левурдата, отколкото в скилидката чесън.

Понякога се нарича „кралят на магнезия“ сред растенията поради високите нива на този минерал, намиращи се в листата

Луковицата пък е една от ключовите съставки в лекарства за борба с ревматични проблеми и висок холестерол.

Доказано е, че екстракт от листа от див чесън има силни противовъзпалителни свойства, понижава кръвното налягане, намалява инсулиновата чувствителност, понижават холестерола.

Добър помощник при борбата с рак на гърдата, белия дроб, простатата, дебелото черво, лимфоми, защото  потиска и забавя образуването на нови ракови клетки. Доказано е, че дивият чесън има по-голяма ефективност от традиционния култивиран чесън.

Доказано е също, че дивият чесън е антибактериален и противогъбичен и се използва успешно за лечение на инфекции, свързани с дрожди, и нормализиране на чревната флора. Установено е, че много от фитохимикалите в дивия чесън са мощни антиоксиданти.

В нашето семейство най-много го обичаме под формата на салата. Но може да стане прекрасно песто, да замести спанака във всички ястия, които приготвяте с него. Съхраняваме го в малки пликчета в хладилника. По този начин може да си хапвате близо месец.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *