През техните очи

Колко е полезно да имаш таралеж в двора

Чудни животни са таралежите. Изглеждат  така, сякаш много лесно могат да се предпазят от врагове с острите си бодли, но истината е, че са беззащитни пред дългата човешка ръка.

Затова, ако ви се случи чудото да се появи таралеж в градината ви, направете всичко възможно, за да го опазите. А той ще ви се отблагодари многократно.

Ние си имаме цяло семейство таралежи в двора. Мама, тати и бебета. Всяко лято до късна есен са с нас. Дворът ни е много голям, през деня намират къде да се скрият, но привечер тръгват по утъпканите им пътечки към верандата ни.

А там винаги има за тях купа с котешки гранули и вода. Звукът от лакомото им хрупкане е толкова зареждащ! Да, котешките гранули са им много любими. И не ги хранете с мляко, то е противопоказно. Нашите котки толкова свикнаха с присъствието им, че понякога си хапват заедно.

В замяна на грижите, те ще прочистват двора ви от охлюви и плужеци, от червеи, змии, насекоми, включително ларвите им.

Въпреки че не са основни опрашители, таралежите понякога помагат за разнасянето на семена и цветен прашец, докато се движат из градината.

https://vm.tiktok.com/ZGeVkdFUW/

Присъствието на таралежите в градината подпомага биоразнообразието, което е важно за здравословната и устойчива екосистема. Таралежите могат да допринесат за поддържането на баланса между различните видове в градината. Могат да ловуват малки гризачи, което помага за поддържането на популацията им под контрол.

Как да направим градината приветлива за таралежите

– Осигурете убежище: Оставете места с гъста растителност, листа и храсти, където таралежите могат да се скрият и да си направят гнездо.

– Вода: Оставете купички с прясна вода за пиене.

 Химикали: Избягвайте използването на химически пестициди и отрови, които могат да навредят на таралежите.

– Градински уреди: Бъдете много внимателни при използването на тримери и косачки, особено в места с по-висока растителност, където не се вижда добре какво има под тревата, клонките, къпините. Може там да е домът им и да ги нараните.

– По време на зимен сън: През зимата таралежите спят. Затова ако се натъкнете на някое от тях, не мислете че е умряло, просто е свело жизнените си функции до минимум. Много важно е при събуждането им от зимен сън да намерят бързо храна, защото са изтощени. Това е периодът, когато умират най-много таралежи.

Така че дойде ли пролет – оставяйте по една купичка с гранули на двора. Не се знае кой може да ви дойде на гости. И така да му хареса, че да реши да не си тръгва. А какво по-хубаво от това!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *