Бразди в земята,  Бразди от вкусове

Нейно величество манатарката!

Особен тип хора са гъбарите. Те са като търсачи на съкровища. И всеки път, когато откъснат и сложат в кошницата любима гъба, е сякаш са открили древно горско имане. А когато става въпрос за манатарките, те са наистина със статут на безценен дар от гората.

Да набереш гъба не е като да откъснеш домат и чушка от градината. Едните ги отглеждаш от семка, садиш, поливаш, плевиш, пазиш от бури и припек, за да откъснеш накрая плода на твоя труд.

Горските гъби обаче не се садят, копаят, поливат…  Те се търсят и намират.

Търсят се като съкровище, картата за което е скрита в непознати пътеки, неутъпкани храсти, безкрайни гори и дълги проходи.

Никой гъбар не разкрива местностите, където е откривал и смята, че може да има гъби.

Никой гъбар не подарява с лека ръка намереното.

Не обичат да споделят познания гъбарите. Не искат други да открият неутъпканите им пътеки към безценните съкровища на гората. Защото те са като горски иманяри.

Както казах – особен тип хора са гъбарите.

Северозапада не е място, където може да се открие цялата палитра от гъби, растящи по родните географски ширини. Тук няма гъби булки, рядко се намират сърнели, липсват смръчкули и куп други.

Но пък в пазвата на Северозапада расте нейно величество манатарката. Кралицата на гъбите обича букови и дъбови гори. Обича шарената сянка в покрайнините на горите, обича малките поляни насред горите, обича да спи, покрита с шума.

Баща ми, бог да го прости, разказваше, че допреди едно-две десетилетия манатарката изобщо не е била сред най-любимите гъби на местните. „Подритваха я“ – казваше той – „почти никой не я береше.“ Интересът на италианците към манатарките обаче, който били готови да платят много пари, за да ги имат, накарал хората на северозапада да открият масово безценните вкусови качества на манатарката. Това не означава, че пренебрегнали любимата им полската печурка/червенушка, но включили и манатарката в менюто си.

Защо е полезна манатарката:

  • Манатарките съдържат витамин D и B-комплекс (B1, B2, B3), които играят ключова роля за поддържането на метаболизма, нервната система и кожата. Те са богати на минерали като калий, магнезий, фосфор и цинк, които подпомагат здравето на сърцето, костите и имунната система.
  • Съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане, причинено от свободни радикали. Това може да помогне за намаляване на възпаленията и укрепване на имунната система.
  • Те са сравнително богати на протеини, което ги прави добра алтернатива за вегетарианците.
  •  Манатарките съдържат диетични фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат здравословна чревна микрофлора. Фибрите също така помагат за регулиране на нивата на холестерола и кръвната захар.
  •  Манатарките са с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати, което ги прави идеални за хора, които се стремят към здравословно хранене или контролират теглото си.
  • Подобряват настроението! Гъбите като цяло, включително манатарките, съдържат вещества, които могат да подпомогнат производството на невротрансмитери като серотонин, известен като „хормон на щастието“. Това може да има положителен ефект върху настроението и психичното здраве.
  • Манатарките съдържат вещества с антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помагат в борбата с различни инфекции и да намалят възпаленията в организма.
  • Поддържат здравето на сърцето. С високото съдържание на калий и ниското съдържание на натрий, манатарките подпомагат регулирането на кръвното налягане и здравето на сърдечно-съдовата система.

И към цялата тази палитра от полезности, не сме добавили най-важното качество на манатарките – те са едни от най-вкусните и ароматни гъби.

Друг бонус за по-начинаещите гъбари е, че лесно могат да се разпознаят двойниците на манатарките – при откъсване те посиняват. А и цветът на пънчето е червеникав. Може би това е  причината по нашия край да не се бере брезовата манатарка, въпреки че я има в големи количества. Тя е с по-тънко пънче и след откъсване постепенно потъмнява. Може да не изглежда добре тъмният цвят, но пък брезовката е изключително ароматна и вкусна.

И понеже манатарката не е от лесно откриваемите гъби, трябва много ходене и да се търси на определени места, не всяка година успяваме да се порадваме на уникалния й вкус.

Ако имаме добра година обаче, я съхраняваме нарязана на кубчета във фризера и ползваме целогодишно като безценна подправка за ястията, независимо какво се готви.

Но всеки път, когато ни се налага да нарежем някоя перфектна с формите си манатарка – а гората ни е дарявала с такива красавици!!! – на всички ни е тъжно, че разваляме тези перфектни овали.

Всяка гъба има свой чар и носи различно усещане, но единствено манатарката има излъчване на сила, горски дух, вечност, мощ, здраве, непоклатимост.

Духът на гората живее в нейно величество манатарката.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *