Бразди в земята,  Бразди от вкусове

Ползите от бъзовия цвят – ароматен еликсир от природата

Сега е времето да хванем кошницата и да благодарим на природата за възможността, да я напълним с този ароматен, изключително полезен и така характерен за България снежнобял цвят. Белият бъзов цвят е един от най-силните естествени имуностимуланти. В края на май и началото на юни, в зависимост то климатичните особености на годината, ще го откриете на много места. Не изпускайте възможността да заредите батериите и жизнените си показатели с този безценен природен дар.

Бъзът, познат с прекрасните си ароматни цветове, е растение с дълга история в народната медицина и много приложения в билкарството. Богат е на витамин C, А, B1, B2 и B3. Укрепва дейността на сърцето и прочиства дихателните пътища.

Белият бъз съдържат ценни съединения като флавоноиди, етерични масла и антиоксиданти, които подпомагат тялото в борбата срещу вируси и бактерии. Чай от бял бъз или домашен сироп се препоръчват при първи признаци на настинка, болки в гърлото и висока температура – като средство за облекчаване на симптомите и стимулиране на естествения имунен отговор.

Една от най-популярните употреби е под формата на сироп – добре познат и обичан в Българи. Този сироп е не само вкусен и освежаващ, но и полезен – той подпомага отхрачването, улеснява дишането при възпаления на горните дихателни пътища и спомага за изчистване на токсини чрез активизиране на потните жлези.

Притежава и леко диуретично действие и допринася за пречистването на организма от задържани течности. Чаят от цветовете му е подходящ при пролетна детоксикация или при обща отпадналост, когато тялото има нужда от леко тонизиране и възстановяване.

Освен лечебните си свойства, цветът му се използва за приготвяне на ароматни напитки, желета, сиропи и дори в сладкарството за придаване на уникален флорален нюанс на десерти. Приготвен правилно, сиропът от бял бъз е не само здравословен, но и изключително освежаващ в горещите летни дни, особено когато се комбинира с лимон, мента и студена вода.

Истински дар от природата – нежен, ароматен и изпълнен с лечебна сила. Цветовете му носят здраве, лекота и свежест, превръщайки се всяка година в символ на настъпващото лято и възможността да се грижим за тялото си по напълно естествен начин.

Домашен сироп от бял бъз

Необходими съставки:  30–40 цвята от бял бъз (напълно разцъфнали, събрани в сух и слънчев ден),  2 литра вода (студена, преварена или филтрирана), 2 кг захар (или 1.5 кг захар + 0.5 кг мед, по избор),  3–4 био лимона (нарязани на тънки колелца), 1 чаена лъжичка лимонена киселина (по избор – за по-дълго съхранение и по-ярък вкус)

Начин на приготвяне:

Почистване: Внимателно изтръскайте цветовете на бъза, за да премахнете насекоми и прах. Не ги мийте, за да не се отмият полезните полени и аромати.

Накисване: В голяма стъклена или емайлирана тенджера/съд сложете цветовете и нарязаните лимони. Залейте ги с водата и оставете на хладно място за 24 до 48 часа (най-добре покрито с капак или марля).

Прецеждане: След престоя, прецедете течността през тензух или ситна цедка. Добре е да изстискате и лимоните, за да извлечете максимума от сока.

Подслаждане: Към прецедената течност добавете захарта (и меда, ако ползвате). Разбърквайте на слаб огън или в голям съд, докато захарта се разтвори напълно. Не е необходимо течността да завира, но леко затопляне улеснява разтварянето.

Добавяне на лимонена киселина (по избор): Ако искате сиропът да се запази по-дълго, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.

Бутилиране: Изсипете готовия сироп в чисти, сухи стъклени бутилки. Затворете добре и съхранявайте на тъмно и хладно място. В хладилник може да издържи до 2–3 месеца.

Употреба:

Разрежда се с вода (газирана или негазирана) по вкус – обикновено 1:5 до 1:7.

Може да се добавя към коктейли, чайове, лимонади или дори към сладкиши като ароматен сироп.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *